SEKTÖREL › TOGG'da detaylar netleşmeye devam ediyor

TOGG'da detaylar netleşmeye devam ediyor

28 Ocak 2020 / 15:20 TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş 'Yerli Otomobil' projesiyle ilgili yeni detaylar paylaştı

TOGG'da detaylar netleşmeye devam ediyor

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su M.Gürcan Karakaş ilk kez otomotiv basınıyla bir araya geldi. Bilişim Vadisi'nde bulunan TOGG merkez ofisinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gürcan Karakaş, projenin detayları ve TOGG'un vizyonu hakkında bilgiler paylaştı.

Yıllık 175 bin adetlik kapasiteyle 2022 yılında üretime başlayacak olan Gemlik'teki fabrikanın temelinin bahar aylarından atılacağını açıklayan TOGG CEO'su belirledikleri zaman çizelgesine sadık kalarak ilerlediklerini dile getirdi ve fabrika kurulum süreciyle ilgili sözlerine şu şekilde devam etti: “Fabrika inşaatı için çalışmalara başladık. Baharda temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay süreceğini öngörüyoruz. 2022 yılı itibariyle ön üretim araçlarımızı bantlardan indireceğiz. 22 milyar TL’lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikamızda, 2032 yılına kadar 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz. Fabrikanın plan projesi hazır. İki binadan oluşacak ikonik bir tasarıma sahip olmasını hedefliyoruz. Öte yandan dünyada imalat hattı konusunda en iyi firmalar ile görüşüyoruz.” Verilen bilgiye göre fabrikanın kurulacağı arazide yer alan eski bir uçak pisti de test alanı olarak düzenlenecek.

0509586140652034a845f77221f9cd5a_0.jpg

MARKA İSMİ TOGG OLMAYACAK

Üretilecek otomobilin markasının TOGG olmayacağı daha önce açıklanmıştı. Marka isminin belirlenmesi konusunda  çalıştıklarını ve bu konudaki nihai kararlarını sonbaharda açıklayacaklarını söyleyen M. Gürcan Karakaş, “Olabilecek en doğru markayı belirlemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünyanın önde gelen tüm büyük pazarlarını da içine alacak şekilde en doğru ismin sadece Türkiye’de değil global ölçekte de kabul edilebilir bir isim olmasını hedefliyoruz. Araştırmalarımızı Norveç, Almanya, Rusya, Fransa ve Türkiye’de gerçekleştirdik. Markamızın ismini sonbaharda duyuracağız” diye konuştu. 

"KLASİK BİR OTOMOBİL ŞİRKETİ DEĞİLİZ"

TOGG, prototiplerini otomobil fuarları yerine teknoloji fuarlarında tanıtmayı tercih ediyor. Aralık ayında tanıtılan C-SUV konsepti de yurt dışında ilk kez İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenecek Mobile World Congress (MWC) etkinliğinde sergilenecek. Türkiye'nin otomobilini geliştirirken önemli bir vizyon ortaya koyduklarını belirten M. Gürcan Karakaş, "Klasik bir otomobil şirketi değiliz. O nedenle yıkıcı teknolojilerin peşinden gidiyoruz. Kendimizi mobilite odaklı teknoloji şirketi olarak konumlandırıyoruz. TOGG olarak kabuk değiştiren otomotiv sektörüne çığır açan teknolojilerimizle öncülük edeceğiz" dedi. Otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktıklarını anlatan Gürcan Karakaş, şunları söyledi: “Sadece otomobil yapmak üzere yola çıkanların çoğu yolda kaldı. Çünkü otomobilden sonrasını tasarlamadığınız sürece ürün sadece A noktasından B noktasına giden araçta kalıyor. Şu anda üreticilerin araç başına karı 300 ila 500 dolar arasında değişiyor. Doğru zamanda yola çıktık. Gelecekte kazanacakların kriterlerinin değiştiğini görüyoruz. Eski büyükler sadece büyük oldukları için kazanamayacak. Gelecek büyük olanlarda değil. Daha çevik, yaratıcı, iş birliğine açık ve kullanıcı odaklı organizasyonlar başarılı olacak. Biz Türk mobilite sisteminin çekirdeğini oluşturmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

0509586140652034a845f77221f9cd5a_1.jpg

“HATA YAPMA LÜKSÜMÜZ YOK”

Dünyanın her yerinde devletler de kurumlar da bu tip projeleri desteklediklerini belirten M. Gürcan Karakaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu uzun vadeli bir proje ve yolculuk. 15 yıllık proje içinde finansmanın da sağlanmış olması lazım. Dünyanın en iyileriyle iş birliği yapıyoruz. Hata yapma lüksümüz yok. Fırsat penceresi 2023’ten itibaren daha hızlı kapanacak. Dolayısı ile başarı kriterlerinin hepsini dantel gibi işleyerek 2022’nin sonunda otomobilimizi çıkarmamız gerekiyor. Müşterilerin isteği doğrultusunda geliştirilmeyen her ürün ölü doğar. Dünyanın en iyileri ile çalışarak büyüyoruz. Belirli noktalarda ülkemizde henüz tecrübe yok. Olmaması sorun değil, biz onu yaratmak için uğraşıyoruz. 2022’de Türkiye’de ödenmiş sermayesi en yüksek otomobil şirketi olacağız. Kazandığımız parayı yeni yatırımlara ve yeni ürünlere harcayacağız.”

Belirli ürünlerin hedef maliyetlerini belirlemek ve üretim süreçlerini kısaltmak üzere profesyonel destek aldıklarını anlatan M. Gürcan Karakaş, şunları söyledi: “Araç entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman mühendislik firması EDAG’ı seçtik. Myra özelikle mekanik aksamlarda ve şasi sistemleri konusunda partnerlerimizden birisi. Onlarla beraber bunları Türkiye’de nasıl yerleştirebiliriz diye de bakıyoruz. Tasarlarken bunu Türkiye’de kim uygulayabilir, nasıl uygulayabilir bunlara da bakıyoruz. Ekiplerimizle aradığımız 105 farklı komponenti tek tek araştırdık. Varsa Türkiye’de yoksa dünyanın en iyileri ile çalışıyoruz. Tedarikçi ile oturduğumuzda maliyet net bir şekilde hesaplanıyor, pazarlıklarımızı görüşmelerimizi gerçekleştirebiliyoruz.”

“ŞARJ ALTYAPISI 2022'DE HAZIR OLACAK”

Şarj altyapısı konusunda Norveç, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Çin’i yakından incelediklerini ve şehirlerin bu konuda bakanlıklarla iletişim içerisinde olduklarını anlatan Gürcan Karakaş, şunları söyledi: “Bu bağlamda biz de bir sistem geliştirdik. Türkiye’de kamudaki paydaşlarımızla paylaştık. Burada önemli olan başkalarının bu konuda yaptığı hataları tekrar etmemek. Şarj altyapısı 2022’de hazır olacak. TOGG olsun olmasın 2022’de Türkiye elektrikli araçlara girecek ve şarj altyapısını oluşturacak. Çünkü içten yanmalı motora sahip araçlar için pazar %50’nin altına inecek. Bu da pazarın %50’den fazlasının elektrikli olacağı anlamına geliyor.”

ÇOK OKUNANLAR