TEST MERKEZİ › Test: Honda HR-V

Test: Honda HR-V

18 Aralık 2019 / 23:16 Makyajla daha ışıltılı bir yüze kavuşan Honda HR-V'de LED farlar da artık standart olarak sunuluyor

Test: Honda HR-V

Honda’nın ilk kez 90’lı yılların sonlarında sunduğu HR-V modeli zamanının ötesinde bir tasarıma sahipti. Tavanında sportif bir spoylere yer verilen köşeli otomobil, o zamanlar üç ve beş kapılı iki farklı gövde tipiyle sunulmuştu. Güncel HR-V’de ise üç kapılı bir versiyon yok, otomobil talepler doğrultusunda sadece beş kapılı olarak üretilmekte. 

66ce9c2a3d9bff72d8c07f978c4f7976_0.jpg

Hafif coupe formunu andıran bir arka tasarıma sahip olan HR-V aslında uzun zamandır yollarımızda. Ancak bir süredir makyajlı versiyonuyla sunuluyor. Küçük bir estetik operasyon geçiren otomobil, öndeki büyük krom ızgara detayı, standart olarak sunulan LED farları, LED sis lambaları, koyulaştırılmış stop grubu ve arka bölümdeki krom çıta ile artık daha ışıltılı ve şık bir görünüme sahip. C sütununa gizlenen arka kapı kolları ve eğimli tavanıyla sportif bir görünüm sunan HR-V, kapılarının ardında ferah ve kullanışlı bir kabin saklıyor ki bu konuda sınıfının en iyileri arasında olduğu söylenebilir. Geniş bir yükleme ağzı sunan bagaj kapağının ardında 470 litrelik bir hacim saklayan HR-V, ayrıca ilk kez Jazz’da karşımıza çıkan ‘Sihirli Koltuklar’a da sahip. Yukarı doğru katlanabilen arka koltuk minderleri sayesinde, yüksekliği fazla olan yüklerin kabinde taşınmasına imkan tanınıyor. 

66ce9c2a3d9bff72d8c07f978c4f7976_1.jpg

HR-V’nin kabini son derece modern. Sürücüye dönük bir kokpit tasarımı sunan otomobilin vites konsolu da yüksek bir yerleşime sahip. Otomobilin ön konsolunda tamamen dokunmatik bir multimedya ekranına ve yine dokunmatik olarak kontrol edilen klima paneline yer verilmiş. Her ne kadar dokunmatik kumandalar modern görünse de, ses açma/kapama gibi bazı fonksiyonların fiziksel kumandalarla daha rahat kontrol edildiği bir gerçek. HR-V’nin kabinindeki malzeme kalitesi de oldukça iyi. Kapı içleri kumaşla kaplanan otomobilin koltuklarının, kapı içlerinin ve vites konsolunun bazı bölümlerinde deri kaplamaya yer verilmiş. Direksiyondaki ve vites konsolundaki lake siyah bölümler de kalite hissiyatını arttırıyor. Direksiyon simidi dışında kabinin makyajdan etkilenmedini de belirtelim.

66ce9c2a3d9bff72d8c07f978c4f7976_2.jpg

HR-V ülkemizde tek bir versiyonla sunuluyor. Sadece Executive donanım paketiyle satın alınabilen otomobilde; CVT şanzımanla kombine edilen ve ön tekerleklere tahrik veren 1.5 litrelik atmosferik motor görev yapıyor. Aslında HR-V, Civic modellerinden bildiğimiz turbo benzinli motor seçeneğiyle de üretiliyor, ancak bu versiyon ülkemize ithal edilmiyor. Ülkemizdeki atmosferik seçenek 130 bg güç ve 155 Nm tork verileri sunuyor. Otomobili 0’dan 100 km/s hıza 11.4 saniyede ulaştıran bu motorun canlı bir hızlanma karakteri sağladığı söylenemez, ancak şehir içi hızlarda yeterli bir çekiş sunmayı başarıyor. Şehir içi hızlarda sessiz ve sarsıntısız bir karaktere sahip olan motor, CVT şanzımanı manuel modda kullandığınızda akıcı bir sürüşe imkan tanıyor. Üst devirlerde sessizliğini bir miktar bozan motorun tüketim verileri ise direksiyonun solundaki yeşil renk butonla aktive ettiğiniz ECON modunda, benzinli bir motora göre makul seviyelerde kalıyor. Fabrika verisi ortalaması 5.3 lt/100 km olarak verilen HR-V günlük kullanımda da 6.2 litre dolaylarında bir ortalama tüketim verisi sunuyor. 

6e5501c72cfc7366ca4c0a6d9cdf7ffc_0.jpg

Honda HR-V opsiyonsuz bir otomobil. Ülkemizde sadece Executive paketiyle sunuluyor olması, donanım açısından otomobilin çok cömert olmasını sağlıyor. Tüm donanımları sayarak sizi detaya boğmak istemiyorum, ancak listede; Şehir İçi Aktif Fren Sistemi, Çarpışma Uyarı Sistemi, Şerit Takip Uyarı Sistemi, Trafik İşareti Tanıma Sistemi, Akıllı Hız Limitleyici, Aktif Uzun Far Kontrol Sistemi, Cruise Control, ısıtmalı ön koltuklar, çift bölgeli klima, panoramik cam tavan, Honda CONNECT multimedya sistemi, HDMI ve USB girişleri, navigasyon, 7 inçlik dokunmatik ekran, LED farlar, deri-kumaş karışımı koltuklar ve deri direksiyon simidi gibi dikkat çekici satırlar bulunuyor. Yani hurda teşvikli 194 bin TL’lik fiyat etiketiyle sunulan (Kasım 2019) HR-V, bu rakamın karşılığını zengin bir ekipman listesiyle veriyor.

Yazı ve fotoğraf: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 4-silindir, 1498 cc

Güç................130 bg @ 6600 d/d

Tork...............155 Nm @ 4800 d/d

0-100 km/s.....11.4 sn

Maks hız.........187 km/s

Ort. tüketim.....5.3 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat...............194.000 TL (Kasım 2019)

ÇOK OKUNANLAR