TEST MERKEZİ › Test: Dacia Sandero Stepway

Test: Dacia Sandero Stepway

26 Mart 2021 / 23:09 Sandero Stepway, birçok açıdan adeta çağ atlayan yeni neslinde B-SUV rekabetine soyunuyor

Test: Dacia Sandero Stepway

Dacia, B segmentinde atağa kalktı. Marka ulaşılabilir fiyat geleneğini devam ettirmesine rağmen küçük sınıftaki temsilcileri Sandero ve Sandero Stepway modellerinde teknoloji, kalite hissiyatı ve donanım özellikleri açısından önemli yeniliklere imza atarak, rekabeti bambaşka bir seviyeye taşıyor. Renault Grubu'nun diğer yeni nesil küçük sınıf modelleri gibi CMF-B platformunda üretilen yeni Sandero ailesi, X-Tronic şanzıman, kör nokta uyarı sistemi, kablosuz Apple CarPlay ve elektrikli park freni gibi birçok yeniliği, yine rakiplere göre çok daha uygun olan fiyat etiketleriyle sunuyor. Sandero 146.900 TL’den başlayan fiyatıyla B-HB segmentinin en iyi teklifini yaparken, yeni neslinde bir crossover’dan çok B-SUV formuna bürünen Sandero Stepway ise 170.400 TL’lik baz fiyat etiketiyle yüksek bir otomobil kullanmak isteyenler için bütçe dostu bir seçenek olmayı başarıyor. Üstelik bu sefer donanım özellikleri ve dikkat çekici görüntüsü sayesinde uygun fiyatlı bir otomobil olduğunu da pek belli etmiyor.

71c2d7376e060b793e25d347e088d5a1_0.jpg

Yeni Sandero Stepway, yeni tasarım öğeleriyle artık daha şık ve güçlü bir görünüm sunuyor. Markanın yeni tasarım imzası niteliğinde Y formlu LED gündüz farları, krom uygulamalı büyük ön ızgara, motor kaputunun üzerindeki şişkin hatlar ve kaslı çamurluklar sayesinde eskisinden daha güçlü bir görünüme kavuşan otomobilin arka tasarımı da artık daha şık bir forma sahip. Çıkıntılı arka çamurluklar sayesinde genişleyen omuzlar, stop lambalarındaki Y-şekilli grafikler ve girintili bir forma sahip olan bagaj kapağı sayesinde, görsel kalite algısı otomobilin arka bölümünde de oldukça yükselmiş. 

71c2d7376e060b793e25d347e088d5a1_2.jpg

YENİ DETAYLARIYLA MODERN BİR OTOMOBİL
Sandero ailesinde daha önce demode görünen bazı detaylar da artık yerini modern uygulamalara bırakmış. Eski modelde tavanın ön bölümünde yer alan tel anten yerine artık arka bölümde daha modern bir anten sunuluyor. Üstelik üst donanım seviyesinde bu anten köpekbalığı yüzgeci formuna kavuşuyor. Eskiden bagaj kapağının ortasında yer alan ve bizi adeta 80’li yıllara götüren bagaj düğmesi yerinde de bu sefer göz önünde olmayan modern bir buton yer alıyor. Buna ek olarak otomobilin kapı kolları da artık daha şık ve kaliteli. Üstelik artık donanım seviyesine bağlı olarak anahtarsız giriş özelliği de sunulmakta. Otomobile orta donanım seviyesinden itibaren eklenen LED teknolojili farlar ise Sandero’daki bir diğer modern yenilik olarak karşımıza çıkıyor.

b3d2d2cf7192c3c38c504e78d3653db9_1.jpg

Sandero ailesinin boyutları da değişmiş. Uzunluğu 19 mm artan, yüksekliği ise 20 mm azalan Stepway artan genişlikle birlikte daha orantılı proporsiyonlara kavuşmuş. Sandero’nun gövde genişliği aynalar hariç 115 mm artarken, daha kompakt tasarımlı yeni aynalarla birlikte toplam genişleme sadece 13 mm olmuş. Sandero Stepway’in aynalar hariç genişliği ise 87 mm artmış. 

b3d2d2cf7192c3c38c504e78d3653db9_3.jpg

FARK YARATAN MODÜLER TAVAN BARLARI
Sandero’dan 41 mm daha fazla zemin yüksekliği sunan Sandero Stepway, ek olarak plastik gövde panellerine ve yan kapı korumalarına sahip ki bu da ona B-SUV kimliği kazandırıyor. Yerine geçtiği modelden daha güçlü ve heybetli bir görünüm sunan Sandero Stepway’deki en dikkat çekici yeniliklerden bir diğeri de bu segmentteki hiçbir modelde görmediğimiz modüler tavan barları. Uzunlamasına veya pratik bir şekilde enlemesine de konumlandırılabilen tavan barları Sandero Stepway kullanıcısını ek bir masraftan kurtarıyor.

d0a55d92c98e7f9594fda8059a1d4c31_2.jpg

Otomobilin kabini de adeta evrim geçirmiş. Kabinde direksiyon simidi haricindeki tüm öğeler yenilenmiş. Ön konsol, kapı panelleri ve koltuk döşemelerinde kullanılan dekoratif malzemeler, kabinde bir tasarım bütünlüğü oluştururken, kalite hissiyatını da iyileştiriyor. Her ne kadar konsolda sert plastikler kullanılmış olsa da, Sandero Stepway’deki kalite algısı belirgin şekilde iyileşmiş. Daha önce Duster’da ve diğer yeni nesil Renault modellerinde gördüğümüz yeni otomatik klima kontrollerine sahip olan Sandero Stepway’in havalandırma çerçevelerinde, iç kapı panellerinde ve koltuk tasarımındaki özel dikişlerde yer alan Atacama turuncu detaylar da kabin ambiyansını iyileştirmiş.  

d0a55d92c98e7f9594fda8059a1d4c31_0.jpg

PRATİK BİR DETAY: TELEFON SABİTLEME APARATI
Sandero Stepway'deki gösterge paneli artık daha rahat okunabilir hale gelmiş. LPG’li versiyonunda artık LPG tankının doluluk bilgisini de kullanıcıyla paylaşan gösterge oldukça sade. Test aracındaki 8 inçlik multimedya ekranı ise modern bir etki yaratıyor ve yerleşimiyle ergonomiyi destekliyor. Otomobilin “Prestige” donanım seviyesinde yer alan ve Apple CarPlay özelliği de sunan bu ekranın sol tarafında ise bir USB soketi ve telefon sabitleme aparatı bulunmakta. Bu aparat sayesinde navigasyonu kolayca takip etmek mümkün oluyor. Bu sistemde ayrıca direksiyon üzerinde bulunan tuş yardımıyla tek dokunuşla Siri ile iletişim kurulabiliyor. Sandero Stepway’in 8 inçlik multimedya sistemi “Media Nav” navigasyon paketiyle tercih edilebiliyor. Dört hoparlörün yanına iki hoparlör daha ekleyen bu paketle birlikte ayrıca Apple CarPlay bağlantısı da kablosuz olarak yapılabiliyor. 

d0a55d92c98e7f9594fda8059a1d4c31_4.jpg

Sandero Stepway’in baz versiyonu olan Comfort donanımında ise “Media Control” adı verilen daha basit bir donanım yer almakta. Bu donanım USB ve Bluetooth bağlantısı sunarken, 2 adet hoparlör ve 3,5 inç TFT ekranlı radyo sistemini içeriyor. Bu özellik basit görünebilir, ancak ücretsiz olarak sunulan Media Control aplikasyonu sayesinde, ön konsoldaki bölmeye yerleştirilen akıllı telefonlar, bir multimedya ekranı olarak kullanılabiliyor. Müzik, telefon, navigasyon ve araç bilgileri, bu uygulama üzerinden görüntülenebiliyor.

ÖN PARK SENSÖRÜ DE SUNULUYOR
Sandero Stepway’de “Navigasyon Paketi”nin yanı sra “Sürüş Destek Paketi” ve “Teknoloji Paketi” adında iki opsiyonel paket daha bulunuyor. Bunlardan ilki Kör Nokta Uyarı Sistemi ve ön/arka park sensörlerini içerirken, CVT şanzımanlı versiyonda alınabilen “Teknoloji Paketi”nde ise elektrikli park freni ve yüksek konsol bulunuyor. Sandero ailesi artık donanım açısından da oldukça cömert. Özellikle üst paket olan Prestige donanımı dikkat çekici özellikler sunuyor. 

02fe5d09bab3a09572da93df04881a3a_0.jpg

Sandero Stepway’in kabini sadece kalite hissiyatı ve donanım açısından değil, hacim ve kullanışlılık açısından da artık daha cömert. Selefine göre 2.5 litre artışla 21 litrelik depolama alanı sunan otomobil, ayrıca yedek lastikle birlikte sunduğu 410 litrelik bagaj hacmiyle de öne çıkıyor. Her ne kadar yükleme eşiği biraz yüksek olsa da sunulan hacim segmentin en iyileri arasında. Artan boyutları sayesinde eskisinden daha ferah bir kabine de sahip olan yeni Sandero Stepway’de omuz mesafesi 8 mm, arka koltuk diz mesafesi ise 42 mm artmış. Yüksek tavan sayesinde baş mesafesi de iyi bir seviyede.

b3d2d2cf7192c3c38c504e78d3653db9_4.jpg

DAHA SESSİZ VE KONFORLÜ BİR SÜRÜŞE SAHİP
Dacia, yeni Sandero ailesini beşinci nesil Renault Clio ve yeni Captur modellerinin de üretildiği modüler CMF-B platformu üzerine geliştirmiş. Daha hafif ve sertleştirilmiş şasi ve yeni karoser yapısı sayesinde titreşimlerin azaltıldığı açıklanırken, kabindeki sesin de 3 ila 4 desibel arasında düşürüldüğü söyleniyor ki bu iyileşmeleri sürüş sırasında da fark etmek mümkün. Sürüş kalitesi belirgin şekilde iyileşen Sandero Stepway, selefinden daha sessiz ve konforlu bir otomobil. Ayrıca direksiyonun artık elektrik takviyeli olması da konforu destekliyor. Özellikle manevralar artık daha az güç gerektiriyor. Yeni direksiyon sistemine derinlik ayarı eklenmiş olması da ideal sürüş pozisyonunu bulmayı kolaylaştırıyor. Yeni nesil Sandero Stepway’in süspansiyon konforu da selefinden daha iyi. Yol tutuş limitlerinin ve gövde salınımlarının kendinden yaklaşık 100 bin TL daha yüksek fiyatlarla sunulan B-SUV’lar kadar iddialı olmadığını belirtelim. Ancak bu konuda bir değerlendirme yaparken aradaki fiyat farkını dikkate almak gerekiyor. Yine de Sandero Stepway’in fiyat etiketinin üzerinde bir sürüş kalitesi sunduğunu söylemek mümkün.

02fe5d09bab3a09572da93df04881a3a_2.jpg

Dacia, yeni Sandero ailesini Euro 6D-Full emisyon normlarına uygun üç farklı motor seçeneğiyle sunuyor. Sandero Stepway’deki 90 beygir gücündeki 1.0 TCe ünite, 6-ileri manuel veya X-Tronic CVT şanzımanla, 100 beygir gücündeki LPG’li 1.0 TCe ECO-G motor ise sadece 6-ileri manuel şanzımanla satın alınabiliyor. Baz motor olarak sunulan 65 beygir gücündeki atmosferik 1.0 SCe motor sadece Sandero’da yer alıyor ve Stepway’de sunulmuyor. Dizel motor seçeneği ise ne Sandero’da ne de Sandero Stepway’de mevcut değil. Müşterilerin tutumluluk beklentileri B segmentindeki tek fabrika çıkışlı LPG sistemine sahip olan ECO-G versiyonu ile karşılanıyor.

SINIFININ EN UYGUN FİYATLI OTOMATİK MODELİ
Dacia, yeni Sandero ailesinde ilk kez yer verilen X-Tronic şanzımanla sınıfının en ulaşılabilir otomatik vites seçeneğini sunmuş oluyor. Test aracımızda da bulunan CVT şanzıman, önceki modeldeki otomatikleştirilmiş manuel şanzımandan çok daha konforlu bir sürüşe imkan tanıyor. Kademesiz yapısıyla doğrusal bir hızlanma karakteri sunan şanzımana sahip Sandero Stepway 1.0 TCe test aracımızın 14.2 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresi iddialı olmasa da, günlük kullanımda herhangi bir performans eksiği hissedilmiyor. Aksine Sandero Stepway şehir içinde yeterince atik davranıyor. Bu motor-şanzıman kombinasyonunun ortalama yakıt tüketimi ise 5.2 lt/100 km olarak veriliyor. 

02fe5d09bab3a09572da93df04881a3a_4.jpg

Yeni Sandero Stepway aynı zamanda artık daha güvenli bir otomobil. Sandero ailesine pekçok yenilik getiren yeni platformla birlikte otomatik yanan farlar, yağmur sensörü ve kör nokta uyarı sistemi gibi özellikler de ilk kez sunuluyor. Ayrıca e-Call acil durum çağrısı, Yokuş Kalkış Yardımcısı, elektrikli park freni ve eller serbest Dacia Kart sistemi de Sandero Stepway’i daha teknolojik ve güvenli bir otomobil haline getirmiş. Yani anlayacağınız Sandero Stepway çok yönlü bir gelişime sahne olmuş. B-SUV segmentinde daha konforlu veya  kalite hissiyatı daha yüksek modeller olduğu bir gerçek. Ancak fiyat etiketine göre değerlendirdiğimizde Sandero Stepway’deki gelişime şapka çıkartmak gerekiyor. Bu otomobille ilgili bir değerlendirme yaparken fiyatının pek çok B-SUV’dan neredeyse 100 bin TL daha düşük olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Yazı: Bahadır Bektaş

ÖZELLİKLER 

Motor.............Sıralı 3-silindir, 999 cc, turbo

Güç................90 bg @ 4500-5000 d/d

Tork...............142 Nm @ 1750-3750 d/d

0-100 km/s....14.2 sn

Maks hız.........163 km/s

Ort. tüketim....5.2 lt/100 km (Fabrika verisi)

Fiyat...............170.400 TL (Comfort, M/T, Nisan 2021)

ÇOK OKUNANLAR