RÖPORTAJ › '2015'te segmentin büyük oyuncularından biri olacağız'

'2015'te segmentin büyük oyuncularından biri olacağız'

13 Ekim 2014 / 21:38 Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu ile otomotiv sektörünü ve markanın yeni modellerini konuştuk...

'2015'te segmentin büyük oyuncularından biri olacağız'

Bu sene Türkiye otomotiv pazarının nasıl kapanmasını bekliyorsunuz?

BT: Muhtemelen 720 bin ile 740 bin aralığında kapanacak. Son dört ayda bir toparlanma bekliyoruz. Son dört ayın rakamları, geçen yılın son dört ayından farklı olmayacaktır. Ticari araç pazarı toparlanıyor ve kurumsal alımlar binek otomobilde gayet güçlü ki, aslında bu Mayıs ayından beri devam eden bir süreç. Temmuz ayında K belgesinin maliyeti düşürüldü. Ağustos ayında yüzde 7 küçülme vardı, ancak hafif ticari pazarı, aylık bazda geçen senenin üzerine çıktı. Son dört ayın geçen seneden çok da farklı olacağını sanmıyorum.

Citroen olarak 2014’ü kaç bin adet satışla kapatırsınız?

BT: Biz bu sene muhtemelen 22 bin civarında araç satacağız. İlk 8 ayda 11 bin adet sattık, son dört ayda bir 11 bin daha satmayı hedefliyoruz. Yani son dört aydaki pazar payımız, ilk 8 aya göre biraz büyüyecek.

Bu artışta hangi modeller etkili olacaktır?

BT: Biz ticari araç pazarında büyük bir oyuncuyuz. Daha fazla Berlingo ve Nemo’nun etkisi olacak. Kurumsal pazarda da büyüyeceğiz. Tabii ek olarak bir de yeni lansmanlarımız var. Yeni modellerimizden de yaklaşık olarak 700-800 adet satış eklenecek.

Yeni sunduğunuz C4 Cactus ve yeni C1 için düşünceleriniz neler?

BT: C4 Cactus, rakiplerinden oldukça farklı bir otomobil. Segment olarak da Türkiye’de gelişen bir segmentte yer alıyor. Biz de bu segmentte, 2015’te muhtemelen büyük oyunculardan biri olacağız. C1, Türkiye pazarında çok da gelişemedi. Aslında vergilerin yüksek olduğu ülkemizde daha da gelişmesi beklenebilirdi. Türk halkı büyük otomobilleri seviyor. Buna rağmen yine de son dönemde A-segmentinde bir kıpırdanma oldu. Orada oyuncu sayısı da oldukça sınırlı. Bu sene sonuna kadar 300 adetlik yeni C1 hedefimiz var.

C1’in satış adetlerini artıracak etkenler neler?

BT: C1, bir sürpriz yapabilir. Bizim de aracı Türkiye’ye getirme sebebimiz bu. Pek çok marka bu sınıftaki araçlarını Türkiye’ye getirmiyorlar. Bizim getirme kararını vermemizi de biraz bu etkiledi. Çünkü araç bir önceki nesle göre daha büyük duruyor. A-segmentinde bir araca ihtiyacınız olsa bile, küçük otomobil algısından dolayı almıyorsunuz. Yeni C1 biraz daha büyük gözüktüğü için daha avantajlı.

C4 Cactus farklı görünüyor. Müşterilerden bu konuda bir geri dönüş aldınız mı? Farklı göründüğü için insanlar biraz mesafeli yaklaşabilir mi?

BT: Hayır. Cactus lansmanından önce Citroen’in güçlü olduğu büyük pazarlarda bazı testler yapıldı. Bu testlerden biri de Türkiye’de gerçekleştirildi. Test sonuçları bizim de Citroen’in de tahminlerinin çok ötesinde oldu. Özellikle dış tasarımı çok beğenildi. Bu testlerde otomobili rakipleriyle beraber sergiliyorsunuz, ama marka ile ilgili tüm işaretleri kapatıyorsunuz. Hangi markadan olduğu belli olmuyor. Bu şekilde, umduğumuzdan fazla beğenildi. Fiyatla ilgili beklentiler de, bizim açıkladığımız rakamların çok üzerindeydi.

A-segmentinde fiyatlar biraz yükseldi. C1’in de fiyatı eskisine göre biraz yüksek görünüyor. Bu konuda ne diyeceksiniz?

BT: Baktığınız zaman C1’in fiyatı ortalamanın bir tık üzerinde. Bu da zengin donanımdan kaynaklanıyor. Özellikle MirrorScreen teknolojisi, A-segmenti için önemli bir yenilik. Bayilerimize ve kullanıcılara gösterdiğimizde aldığımız tepkiler bizi iyice cesaretlendirdi.

C1’de rakip olarak hangi modeli görüyorsunuz?

BT: Fiyattan ziyade aracın özelliklerinden dolayı tercih edileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden rakipleri de Fiat 500 gibi otomobiller olacaktır.

ÇOK OKUNANLAR